Szparag pierzasty – Asparagus setaceus
OPIS
Gatunek rośliny z rodziny szparagowatych, naturalnie występujący na terenie Afryki południowej. Roślina przystosowała się do ciężkich warunków środowiska ubogich w wodę. Szparag nie posiada zwykłych liści, ma tzw. łuski, czyli zredukowane liście. Roślina ma horyzontalnie rozłożone pędy. Również korzenie przystosowały się do magazynowania tworząc swego rodzaju bulwy. W naturalnym środowisku szparag jest krzewem. Kwiaty szparaga są drobne, białe, mają delikatny zapach, pojawiają się zwykle latem. Po ich przekwitnięciu zawiązują się owoce – kolorowe jagody.
STANOWISKO
Szparag powinien stać w miejscu jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym. Latem należy go cieniować w godzinach południowych, w przeciwnym razie łuski stają się jasnozielone, a jego pędy drewnieją i bardzo łatwo się łamią. Wiosną i latem najlepiej utrzymywać temperaturę 20-25°C, zimą należy zapewnić dużo światła i temperaturę niższą o 3-5°C.
NAWADNIANIE
W sezonie letnim roślinę należy podlewać nawet 2-3 razy w tygodniu, tak, aby ziemia była stale wilgotna. Zimą rośliny podlewa się rzadziej, zwłaszcza gdy stoją w chłodnym pomieszczeniu. Nie wolno jednak dopuścić do przesuszenia korzeni. Asparagusy lubią zraszanie, także zimą (jeśli stoją w temperaturze pokojowej).
NAWOŻENIE
Nawozimy co dwa tygodnie, w okresie od wiosny do jesieni. Wykorzystujemy do tego płynny nawóz dla roślin ozdobnych z liści lub o podwyższonej zawartości azotu. W zimie nie nawozimy!
PRZESADZANIE
Roślinę przesadzamy co wiosnę do doniczki o rozmiar większej, ale pod warunkiem, że korzenie zdążyły wypełnić obecną donicę. Do sadzenia wykorzystujemy ziemię próchniczną, która jest jednocześnie przepuszczalna. Jeśli nie jest, można wymieszać ją z piaskiem, wtedy jej właściwości znacznie się poprawią.
ROZMNAŻANIE
Sposób 1 – z nasion
Przed siewem moczymy nasiona przez 2 doby w ciepłej wodzie, wysiewamy do skrzynek z torfem i piaskiem w rozstawie 1×3 cm. Na wysiane nasiona należy położyć cienką warstwę lekkiego i przepuszczalnego podłoża: torfu lub ziemi liściowej z piaskiem. Skrzynki z nasionami umieszczamy w pomieszczeniu o temp. 15-20°C. Zapewniamy też dużą ilość światła.
Sposób 2 – podział rośliny
Podczas przesadzania dzielimy roślinę mateczną. Ważne, aby każda część dzielonej rośliny miała podobną ilość korzeni
CHOROBY I SZKODNIKI
Najpopularniejszymi szkodnikami są: przędziorki, wciornastki oraz tarczniki.
Najpopularniejszą chorobą jest zgnilizna korzeni.
UWAGI
Szparag uprawiany jest głównie na zieleń ciętą do bukieciarstwa.
Źródła:
1. www.rosliny.urzadzamy.pl
2. www.internetowyogrod.xaa.pl
3. fot. www.evanthia.nl
Dodaj komentarz